10 DAGEN VAN
TROOST EN HOOP

Tijdens Heel het land slaan we de handen in elkaar waarin we van 30 april tot 9 mei 2021 met velen, het land weer helen. We staan stil bij elke vorm van verlies die de coronacrisis met zich meebracht. Van concreet verlies van geliefden tot het meer abstracte verlies van een wereldbeeld dat zo plots en drastisch overhoop werd gegooid en ons allen in de kern van ons bestaan heeft geraakt. lees meer...

Roger (Canvas-documentaire)

Van lockdown naar bevrijding
Vlaanderen
Televisiemaakster Leentje Lybaert kreeg de uitzonderlijke toestemming om het leven van haar vader, een woonzorgbewoner, te volgen. Van de lockdown tot de eerste stap van de bevrijding.

Een humaninterestdocumentaire van Leentje Lybaert.
Film
vr 30 april
za 1 mei
zo 2 mei
ma 3 mei
di 4 mei
wo 5 mei
do 6 mei
vr 7 mei
za 8 mei
zo 9 mei
doorlopend
Deze activiteit is gratis
UiTmetVlieg / kindvriendelijk

Televisiemaakster Leentje Lybaert kreeg de uitzonderlijke toestemming om het leven van haar vader, een woonzorgbewoner, te volgen. Van de lockdown tot de eerste stap van de bevrijding.

"Jullie eigen vrijheid is immers niet beperkt. Wat heb je dan nog om te klagen oudje? Zwijg en sterf." Zo eindigde de hartverscheurende open brief van augustus 2020 aan Knack. De schrijver was Roger Lybaert, 89 jaar en woonzorgbewoner. Een week later werd hij uitgenodigd in 'De afspraak' en werd het filmpje op de Facebookpagina van VRTNWS in een mum van tijd 1,6 miljoen keer bekeken. En zo werd Roger Lybaert plots de bekendste woonzorgbewoner van Vlaanderen. 
Regisseur Leentje Lybaert: "Als dochter en televisiemaakster zag ik hoe mijn vader een half jaar later niet in de slachtofferrol bleef zitten, maar zijn beperkt leven in die afgesloten wereld zin begon te geven. "Geen beter medicijn tegen eenzaamheid dan anderen te helpen", vond hij en hij begon allerlei initiatieven te nemen. Ik kreeg uitzonderlijk de toestemming om samen met een van zijn kleinzonen af en toe bij hem langs te gaan met de camera om er hun leven te filmen. We brachten er de kerstdagen door, zagen hoe hij zijn eerste vaccin kreeg en filmden tot de dag waarop hij oogluikend het terrein weer mocht verlaten. Op het einde van de draaiperiode stierf mijn moeder ook. Het is niet alleen een persoonlijk verhaal van één stem, het is vooral ook een universeel tijdsdocument geworden. Het gaat over oud worden en hoe we omgaan met de dood. Het gaat over gemis, eenzaamheid, liefde, veerkracht, hoop en bovenal het belang van vrijheid."

Een humaninterestdocumentaire van Leentje Lybaert.

Locatie
https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/roger/

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/roger/
1043 Brussel
België

De documentaire is te bekijken via het online-kanaal van VRT.
Organisator
Leentje Lybaert
Regisseur en televisiemaakster voor Canvas en één.