10 DAGEN VAN
TROOST EN HOOP

Tijdens Heel het land slaan we de handen in elkaar waarin we van 30 april tot 9 mei 2021 met velen, het land weer helen. We staan stil bij elke vorm van verlies die de coronacrisis met zich meebracht. Van concreet verlies van geliefden tot het meer abstracte verlies van een wereldbeeld dat zo plots en drastisch overhoop werd gegooid en ons allen in de kern van ons bestaan heeft geraakt. lees meer...

Orentroost

Podcast over de troost van de muziek
Oost-Vlaanderen
Muzikant en muziekfilosoof Tomas Serrien gaat in gesprek met 5 muzikanten die professioneel actief zijn in het Vlaamse muzieklandschap. Vanuit hun persoonlijke ervaringen gaan ze in dialoog over hoe en op welke manier muziek troost kan bieden. Orentroost is een podcastreeks over hoe muziek troost brengt.
Muziek
Podcast
vr 30 april
za 1 mei
zo 2 mei
ma 3 mei
di 4 mei
wo 5 mei
do 6 mei
vr 7 mei
za 8 mei
zo 9 mei
Valt doorlopen te beluisteren
Deze activiteit is gratis
UiTmetVlieg / kindvriendelijk

In opdracht van Consouling Sounds ging muzikant en muziekfilosoof Tomas Serrien in gesprek met 5 muzikanten die professioneel actief zijn in het Vlaamse muzieklandschap. Vanuit hun persoonlijke ervaringen gaan ze in dialoog over hoe en op welke manier muziek troost kan bieden. Deze ervaringen werden gekaderd door Tomas, die in zijn filosofische werk reeds veel aandacht besteedde aan het effect van muziek op de luisteraar. Zo maakte hij in opdracht van radiozender Klara de reeks “De magie van het luisteren”, over de relatie tussen muziek en ons lichaam. Zijn boek “Klank. Een filosofie van de muzikale ervaring”, uitgegeven bij Houtekiet, behandelt de manier waarop we muziek gewaarworden. 

In deze reeks van 5 afleveringen gaat Tomas aan de slag met de muziek als troostende kracht bij zowel het publiek als de muzikant. De podcastreeks kreeg de titel Orentroost en verwijst zo naar een 17de-eeuws gedicht van Constantijn Huygens getiteld Ooghentroost. Zo wordt het zintuig van de ogen hier vervangen door het zintuig van de oren om te refereren aan het thema van de muziek. De afzonderlijke afleveringen zijn telkens een gesprek van Tomas met achtereenvolgens Astrid Stockman, Nicolas Van Meirhaeghe, Gilles Demolder, Kris Auman, en Colin H. Van Eeckhout.

Deze reeks kwam tot stand met de hulp van vzw de console, Stad Gent, Urgent FM en CM. Jouw Gezondheidsfonds.

 

Locatie
Spotify 'Orentroost'

Baudelostraat 11
9000 Gent
België

Onze bijdrage is een podcast, er is geen fysieke locatie. De opnames gebeurden wel in Gent.
De locatie is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Organisator
Consouling Sounds
Consouling Sounds is een platenlabel gespecialiseerd in vernieuwende muziek. Vzw de console is de vzw achter het label. Deze doet onderzoek naar hoe muziek kan bijdragen aan zorg voor mentaal welzijn en hoe digitale innovatie daarbij ter hulp kan komen.