10 DAGEN VAN
TROOST EN HOOP

Tijdens Heel het land slaan we de handen in elkaar waarin we van 30 april tot 9 mei 2021 met velen, het land weer helen. We staan stil bij elke vorm van verlies die de coronacrisis met zich meebracht. Van concreet verlies van geliefden tot het meer abstracte verlies van een wereldbeeld dat zo plots en drastisch overhoop werd gegooid en ons allen in de kern van ons bestaan heeft geraakt. lees meer...

Het gordijn

Een belevingsinstallatie over rouw en verlies
Oost-Vlaanderen
Het gordijn is een belevingsinstallatie over rouw en verlies, die je kan beleven op de binnenplaats van Huis, de artistieke sociale woongemeenschap in Dendermonde.
Kunst
vr 30 april
za 1 mei
zo 2 mei
ma 3 mei
di 4 mei
wo 5 mei
do 6 mei
vr 7 mei
za 8 mei
zo 9 mei
af te spreken
Deze activiteit is gratis
UiTmetVlieg / kindvriendelijk

Als jij komt te gaan dan gaat met jou ook jouw unieke blik.
Er is niemand die dezelfde kijk heeft. Niemand met dezelfde combinatie van ervaringen die dezelfde associaties maakt. 
Met het voile gordijn roep ik het beeld op van het raam waardoorheen je kijkt en waar je bewust of onbewust heel je leven door hebt gekeken. Het raam met aan de ene kant je binnenwereld en aan de andere kant de buitenwereld.
Het voile gordijn met de mogelijkheid je maar geleidelijk te geven aan de buitenwereld.
​Je aanwezigheid te verdoezelen. 
Het aanzicht te verfraaien.
Het voile gordijn als sluier die je de mogelijkheid geeft te graderen in in-en uitkijk.
Door voile gordijnen te verzamelen die afgedankt zijn verzamel ik blikken die niet meer van toepassing zijn, die verlopen zijn of gestorven.

Ik naai de voile gordijnen aan elkaar en maak één grote samenstelling van de verschillende blikken van levens van onze gemeenschap.
Het samengestelde gordijn wordt gehangen in een slingerbeweging en vormt een pad waardoorheen je een weg aflegt.

Beleef je deze installatie alleen of met meerderen? Dat geeft een heel andere beleving, omdat de ander een cruciaal element is in de installatie. Je ontmoet elkaar net niet. Je ziet elkaar aankomen en weer verder weggaan. Soms zie je iemand schimmig doorheen vele lagen en soms hoor je wel maar zie je ‘nog’ niets. Doet zeker en vast denken aan de spelletjes die we allen deden tussen de gordijnen van onze grootouders.

Als je verder kijkt, is er nog een diepere invulling: het ruisen van de tijd. We doen de gordijnen bewegen met onze aanwezigheid. Het onzekere van de toekomst, het niet ver kunnen vooruitzien en het vervagen van waar je vandaan kwam.
Het verschijnen- geboren worden- en weer verdwijnen-sterven. Grootouders die je nog wel kende, anderen enkel van over horen vertellen. Grootouders die pas willen overgaan als een kleinkind geboren is en dan loslaten en ‘verdwijnen’. 
Een installatie die fysiek te beleven is en op het onbewuste niveau inspeelt op fundamentele ervaringen en vragen over het leven. 

Heel de maand mei zijn in diverse steden plaatsen waar je een voile gordijn kan schenken en /of een verhaal over verlies en troost kan delen. Via deze link http://www.alexandrajacquet.be/waar-kan-je-een-gordijn-en-een-verhaal-s… vind je de plaats dicht bij jou.

Wil je zelf verzamelpunt zijn van voile gordijnen en/of verhalen over verlies en troost? stuur dan een mailtje naar alexandrajacquet@icloud.com en je wordt opgenomen op de lijst! deze lijst zal tot eind mei bestaan en wordt daarna verwijderd.  Mijn doel is om binnen de tiendaagse van Heelhetland een lijst van 100mensen aan te maken als signaal dat we er willen zijn voor elkaar.

De installatie groeit en groeit en vormt een ode aan diegenen die ons voorgingen. Ondertussen dansen de gordijnen in een dialoog met elkaar en de wind, ze wisselen uit over hoe het was, zou kunnen geweest zijn en nooit meer zal zijn, een hemels lichte dans.

 

Te bezichtigen op afspraak: 0473343498
 

Locatie
Zwarte Zusterstraat 10, Huis, Artistieke sociale woongemeenschap.

Zwarte Zusterstraat 10
9200 Dendermonde
België

Op de binnenplaats van Huis, onze woongemeenschap, hangt het gordijn. De wandeling van het treinstation van Dendermonde naar de zwarte zusterstraat kan je verlengen door een omweg te maken langs de Brusselse Forten, oude Dender en de zavelputten en terug langs de oude Dender, het sas over, de zwarte Zustersrtraat in.
De locatie is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Organisator
Alexandra Jacquet
Ik ben kunstenaar en maak onder andere belevingsinstallaties en rituelen.

Voor deze installatie verzamel ik voile gordijnen en naai ze aan elkaar tot een patchwork van unieke blikken. Dit groeiende gordijn is een symbool voor onze gemeenschap. Een ankerpunt voor rouw en verlies. Een ode aan wie ons is voorafgegaan.
Voor deze activiteit moet je reserveren.
0473343498